Czy zauważyłeś, że za każdym razem, gdy otwierasz szafki w kuchni, masz do czynienia z pozornie niekończącą się przestrzenią do przechowywania? Od noży po patelnie i wszystko pomiędzy, nie brakuje rzeczy, które trzeba uporządkować. I choć na początku może się to wydawać kłopotliwe, to kiedy już się w tym połapiesz, wszystko nabierze sensu i stanie się drugą naturą. A to dlatego, że prawidłowe zorganizowanie kuchni jest jednym z najprostszych sposobów na usprawnienie pracy i jednoczesne uporządkowanie domu. W końcu w tak małym pomieszczeniu nie ma prawie miejsca na bałagan! Ale nie martw się, nie będziemy tu mówić o wyrzucaniu starych gratów. Pokażemy Ci, jak możesz zorganizować swoją kuchnię w zaledwie 8 prostych krokach:
Krok 1: Poznaj układ swojej kuchni
Zanim w ogóle zaczniesz myśleć o organizacji kuchni, musisz wiedzieć, gdzie co jest. W końcu, jeśli nie wiesz od czego zacząć, tracisz tylko czas. Rozejrzyj się więc po swojej kuchni, aby zorientować się, gdzie dokładnie znajdują się poszczególne rzeczy i gdzie najlepiej pasują. Załóżmy, że masz standardową kuchnię z lodówką, kuchenką i zlewozmywakiem na środku oraz blatem roboczym nad nim. Pierwszą rzeczą, o której należy pomyśleć, jest to, ile miejsca tak naprawdę masz do dyspozycji. Możesz uzyskać przybliżone oszacowanie, mierząc długość i szerokość swojej kuchni, a także długość i szerokość blatów. Aby określić ilość miejsca, jakim dysponujesz, wystarczy zsumować długość i szerokość blatów oraz długość i szerokość Twojej kuchni. Jeśli masz więcej miejsca niż Ci się wydaje, zawsze możesz je wykorzystać na więcej miejsca do przechowywania.
Krok 2: Określ niezbędny przepływ pracy
Teraz, gdy już wiesz, gdzie wszystko jest i ile masz miejsca, czas zacząć myśleć o tym, co trzeba zrobić w kuchni. Aby zacząć organizować swoją kuchnię, musisz najpierw ustalić, jak ma ona wyglądać. Jakie czynności najczęściej wykonujesz w swojej kuchni? Które z nich są najważniejsze? Teraz zastanów się, jak chciałbyś pracować. Jak chciałbyś pracować, gdybyś miał więcej miejsca? Na co poświęcasz najwięcej czasu w swojej kuchni? Cokolwiek postanowisz, pamiętaj o tym, gdy będziesz zaczynać porządki.
Krok 3: Powieś to, czego używasz najczęściej
To, gdzie powiesisz rzeczy, może mieć ogromny wpływ na to, jak wykorzystasz przestrzeń i jak załatwisz swoje sprawy. Postaraj się wieszać rzeczy tam, gdzie są łatwo dostępne, np. nad kuchenką lub w pobliżu zmywarki. Rozważ również powieszenie narzędzi, takich jak garnki i patelnie, aby były zawsze pod ręką. I chociaż istnieje wiele świetnych pomysłów na zorganizowanie kuchennych półek, sugerujemy, abyś za wszelką cenę ich unikał. Dlaczego? Cóż, na początek, jeśli półki w Twoich szafkach są miejscem, gdzie przechowywana jest większość Twoich przedmiotów, prawdopodobnie nie potrzebujesz więcej miejsca. A jeśli półki są tam, gdzie masz dostęp do przedmiotów, które znajdują się najbliżej Ciebie, zaoszczędzisz sobie mnóstwo czasu.
Krok 4: Zrób listę rzeczy, których nie używasz zbyt często
Teraz, gdy wszystko masz już wygodnie zawieszone tam, gdzie tego potrzebujesz, czas na wiosenne porządki. Zanim się obejrzysz, zaczniesz tęsknić za przedmiotami, których regularnie używasz w swojej kuchni. I choć na początku możesz czuć się jak w bałaganie, to po zakończeniu porządków na pewno poczujesz się o wiele lepiej! Przyjrzyj się więc swojej lodówce, zlewowi i szafkom, aby sprawdzić, czy nie ma tam czegoś, czego niekoniecznie potrzebujesz, ale czego mogłabyś użyć więcej. Jeśli tak, zajrzyj do swoich szuflad kuchennych i sprawdź, czy nie ukryto tam czegoś, czego mógłbyś użyć więcej. Posiadanie czystej, zorganizowanej kuchni nie oznacza możliwości zobaczenia każdego przedmiotu, który posiadasz. Oznacza to tylko, że wszystkie przedmioty są tam, gdzie powinny być i gdzie są łatwo dostępne, gdy ich potrzebujesz.
Krok 5: Zaplanuj strategię przechowywania
Po zrobieniu wiosennych porządków czas zacząć myśleć o tym, jak chcesz, aby Twoja kuchnia wyglądała i jak ma funkcjonować. Zrób listę rzeczy, które chcesz mieć na uwadze przy wyborze i organizowaniu rozwiązań przechowywania. Jak dużo miejsca potrzebujesz? Jakie przedmioty musisz przechowywać? Jakie funkcje mają pełnić rozwiązania do przechowywania? Jak często musisz korzystać z każdego rozwiązania? Czy chcesz coś ponownie wykorzystać? To wszystko są ważne pytania, na które należy odpowiedzieć przed zakupem lub zmianą aranżacji.
Krok 6: Nie zapomnij często odkurzać i wycierać!
Wreszcie, musisz pamiętać, że Twój dom jest Twoim domem i musisz utrzymywać w nim porządek. I choć może się to wydawać ostatnią rzeczą, o której myślisz, pozostawienie kuchni w stercie śmieci jest nie tylko nieestetyczne, ale także stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa. I choć nie możesz codziennie odkurzać szafek, możesz dbać o nie tak często, jak to konieczne. I choć nie możesz wytrzeć każdej powierzchni w kuchni, możesz się upewnić, że jest ona czysta i higieniczna przez cały czas. Tak więc, bez względu na to, czy chodzi o wycieranie zlewu, utrzymywanie lodówki i półek w czystości, czy nawet wyrzucanie śmieci, utrzymanie porządku w domu powinno być dla Ciebie priorytetem.
Teraz, kiedy już wiesz, jak zorganizować kuchnię, mamy nadzieję, że proces ten będzie dla Ciebie mniej przytłaczający. I choć na początku może wydawać się to kłopotliwe, to kiedy już się w tym połapiesz, wszystko nabierze sensu i stanie się drugą naturą.
Najnowsze komentarze